Wednesday, September 24, 2008

Heikelä - Linnanahde

Heikelä - Linnanahde studiossa ja vieraaksi olemme saaneet Jussi Halla-ahon. Tervetuloa Jussi.

JH-a: Kiitos, hyvää huomenta kaikille

Heikelä - Linnanahde: Huomenta, olet kunnallisvaaliehdokkaana ja olet filosofian tohtori, kiistatta älykäs ihminen, se mikä etukäteen sussa herättää noitasiä pelon tunteita kun lukee tekstejä vaikka netistä, on se että ääh ääh sanovat että olet rasisti, oletko?

JH-a: En ole missään nimessä rasisti, että. Maahanmuuttoon liittyvät ongelmat on todellisia ongelmia. Me nähdään niitä ongelmia muualla Euroopassa, ne ongelmat ovat kehittymässä meillä ja ne tulee kasvamaan et tuota rasimisanaa viljellään kovin kepein perustein, ja meidän pitäisi keksiä joku yhteisesti hyväksytty määritelmä sille mitä rasisti tarkoittaa ennen kuin me ruvetaan syyttelemään ihmisiä siitä-e. e

Heikelä - Linnanahde: Mitä sun mielestä rasismi on?

JH-a: No rasismi voi tarkoittaa käsitystä erilaisten ihmisrotujen eriarvoisuudesta ja tällaisia käsityksiä minä en tietenkään missään nimessä jaa et ne ei millää tavalla liity maahanmuuttoon ja maahanmuuton ongelmiin.

Heikelä - Linnanahde: Okei. Mutta oot toistuvasti kirjoittanu esimerkiks ää varsinkin muslimien sopeutumisesta yleensäkin Eurooppaan ja nyt ennenkaikkea tottakai Suomeen mikä tässä on nyt sit nii suuri ongelma tässä maahanmuuttajien tänne saamisessa tai laittamisessa?

JH-a: No nämä ihmiset varsinkin muslimimaista Eurooppaan muuttavat ihmiset ni ongelma ongelma on se yksinkertaisesti tulijoiden määrä, valtava volyy-volyymi yhdistettynä siihen että he tulevat kulttuureista joissa monis.. jossa monista meille tärkeistä asioista ajatellaan hyvin eri tavalla kuin meillä ajatellaan esimerkiksi käsityksiä demokratiasta käsityksiä ihmisoikeuksista yksikön vapauksista suhteessa yhteisöön ja uskonnon asemasta ihmisten elämässä naisten asemasta kaikkea tällaista et he tuovat mukanaan tietenkin nämä käsityksensä ja tästähän tästähän Euroopassa Euroopassa nähtävät ongelmat suurelta osin juuri johtuu ja toinen ongelma on se meidän oma suhtautumisemme muslimimaahanmuuttajiin että islamista on tullut sellainen tabu islamia ei saa arvostella siin on varmaan ihan hyvä ajatus taustalla että että ei saa korostaa muslimimaahanmuuttajien tuomia ongelmia ja ettei leimattais heitä ettei eristettäis heitä yhteiskunnasta mut toisaalta se myös auttaa heitä e se myös estää heidän vähentää heidän haluaan tarvettaan integroitua eurooppalaisiin arvoihin.

Heikelä - Linnanahde: Suomi on siis lian suvaitsevainen sun mielestä heitä kohtaan?

JH-a: Kai kaikki Länsi-Euroopan maat ovat tällä hetkellä liian suvaitsevaisia jos suvaitsevaitsuudella tarkoitetaan nimenomaan myötäilyä.

Heikelä - Linnanahde: Okei mitä näille ihmisille pitäis sit tehdä he on ongelmissa omassa maassaan kärsivät siellä mitä pitäskö heiät vaan jättää sinne rakentaa muuri väliin ja ja ampua ne jotka ylittä.. yrittää yli?

JH-a: Ei, mutta jos ajatellaan näitä maita, joista joista Eurooppaan varsinkin suuntautuu tällä hetkellä liikettä esimerkiks Somalia, Afganistan, Irak. Kaikki ihmiset ovat näissä maissa ongelmissa. Et mun mielestä pakolaisuudessa lähtökohtana pitäis olla se että tulijalla on yksilöllinen tarve turvapaikkaan, että hän yksilönä täyttäis turvapaikan hakijan kri... pakolaisen kriteerit saadakseen oleskeluluvan tämähän ei pidä paikkaansa sieltä kyseessä on muuttoliike, sis kansainvaellus ei kyseessä ole yksittäiset ihmiset, jotka pakenevat poliittista vainoa tai jotain muuta vainoa

Heikelä - Linnanahde: Okei, vaan mitä? Mitä tarkotat tällä?

JH-a: Mä tarkotan sitä että muuttoliikkeen syynä ei ole yksilöihin kohdistuva poliittinen vaino, van yksinkertaisesti se, että nämä maat ovat kaaoksessa, eikä me voi..

Heikelä - Linnanahde: Joo, mut nytko

JH-a: Eikä me voida ratkaista tilannetta sillä että me siirretään väestö kaaoksessa olevista maista Eurooppaan.

Heikelä - Linnanahde: Joo, miten tää käytännössä tapahtuu mä en hirveen tarkkaan tunne tätä, mä luulen et aika monella muullakin on ollu vähä niinku musta aukko tän suhteen sivistyksessä eli nyt jos ajatellaan että vaikka Somaliasta tulee pakolaisia meille..

JH-a: Yhm...

Heikelä - Linnanahde: Niin millä päätöksellä, millä perusteella he sitten tulevat tänne. Eiks mä olen kuvitellu aina että on paha olla siellä ja heidät otetaan tänne kunnes sit monta kertaa niitä kotiutetaan takas päin jos olot paranee esimerkiks Balkkanilla on tehty näin.

JH-a: Joo, no Afganistaniin ja Somaliaan ja Irakiinhan Suomi ei palauta yhtään ketään.

Heikelä - Linnanahde: Ikinä, niinkö?

JH-a: No, ymmärtääkseni esimerkiksi Suomesta on onnistuttu 90-luvun alun jälkeen, jolloin somaleja alkoi tänne laajemmin tulemaan, nin täältä on onnistuttu palauttaamaan yksi somalirikollinen Somaliaan

Heikelä - Linnanahde: Yyhm.

JH-a: Ja tästähän käytiin käytiin tuota keskustelua paljon Suomessa somalialaisten nuorisorikollisten karkottamisesta pari vuotta sitten ennenkun islamistivalta Mogadishussa kaatui ja täällä sekä paikalliset somalivaikuttajat että että suomalaiset viranomaiset todistelivat sitä että Somalia on niin vaarallinen paikka ettei sinne voi ketään palauttaa palauttaa edes rikollisia ja sitten ku islamistien valta kaatu kaatu Mogadishussa ni kävi ilmi että siellä on kymmenittäin Suomen kansalaisuuden saaneita somaleita tekemässä kuka ties mitä. Mehän tiedetään että Tanskasta ja Ruotsista on lähteny lähteny somalisyntysiä Tanskan ja Ruotsin kansalaisia käymään pyhää sotaa Somaliaan että mun mielestä maassaolon edellytykset näillä ihmisillä on hieman kyseenalaiset.

Heikelä - Linnanahde: Onks meillä ehkä onks se ongelma meidän päässä pitäskö yhteiskunnan jotenkin terävöittää kynsiään ja siis tsekata tarkemmin onks se oikea ratkaisu et vedetään niinkun törkeästi et ei enää ketään tänne?

JH-a: Ei tietenkään

Heikelä - Linnanahde: Vai oisko se ratkaisu että jotenki sitte saatas paremmin ööö kartotettua ketä tyyppejä tänne tulee ja miten heitä sitten, miten he käyttäytyvät


JH-a: Jos ihminen tulee tulee maahan sillä perusteella että hän tarvitsee turvapaikkaa tai suojelua ni minun mielestä näiden maassa olon edellytykset päättyvät sillä hetkellä jos käy ilmi että nämä ihmiset esimerkiksi lähettävät lapsia vanhaan kotimaahansa oppimaan kulttuuria tai käyvät siellä lomailemassa tai käyvät tekemässä siellä yhtään mitään. Ja ku kuitenkin peruste jolla nämä ihmiset ovat Suomeen tai ylipäätään Länsi-Eurooppaan tulleet on ollut se, että heidän kotimaassaan ei voi olla

Heikelä - Linnanahde: nnnh.

Heikelä - Linnanahde: Jussi Halla-aho, kunnallisvaaliehdokas, filosofian tohtori äääh nyt sellanen kysymys oletko itse öh ollut ulkomailla pidempiä aikoja missään? Vähän niinkun ulkomaalaisena, muukalaisena

JH-a: No pisin aika on ollut, mä olen asunut vuoden Ukrainassa

Heikelä - Linnanahde: Okei. Miten itse koit tuon ajan ööhööh millaista oli asua vieraassa kulttuurissa

JH-a: Se oli hyvin mielenkiintoista, mä panostin paikallisen kielen opiskeluun, yritin hieman niinku kärpäsenä katossa tarkkailla ihmisiä, et mitä he tekevät. Ja yritin yritin kadota katukuvaan


Heikelä - Linnanahde: Okei, ääh nyt ku sä puhut tossa että jos tänne tuodaan pakolaisia meille ja ja ku he tulevat tänne heiän pitäs käytännössä katkasta siteet sinne alkuperäiseen maahan, niin kävitkö kuitenki sen vuoden aikana ni kertaakaan Suomessa tai tuliko edes koti-ikävä?

JH-a: No ei voi sanoa et koti-ikävä tuli et yks pakollinen käynti oli Suomessa mutta mutta mutta mä en ny lähtis vertailemaan tätä. En minä vaadi että siteet pitää katkaista kotimaahan vaan sitä että ihmisen on hyväksyttävä ne vallitsevat talon tavat, joihin hän muuttaa.

Heikelä - Linnanahde: Joo-o

JH-a: Koska täältähän pääsee aina pois

Heikelä - Linnanahde: Kyllä, no tää on selvä. Varmaan kaikille

Heikelä - Linnanahde: Niin se

Heikelä - Linnanahde: Se on ihan päivän selvä

Heikelä - Linnanahde: Varmasti ongelmiakin jokainen on valmis myöntämään, et siinä on ongelmia. Mut Jussi Halla-aho, minkälainen olisi Suomi jos sä nyt pääsisit diktaattoriksi ja öh tekemään omat pakolaispolitiikkasi ja tänne ei vaikka enää sit otettaisi yht'äkkiä enään ketään? Minkälainen Suomi olisi 30-40 vuoden päästä?

JH-a: No minun minun Suo Suomeni ei olisi sellainen jonne ei oteta yhtään ketään. Että minun mielestäni pakolaispolitiikan tarkotuksena on antaa turvapaikka ihmisille, joita vainotaan heidän uskonsa, vakaumuksensa...

Heikelä - Linnanahde: Okei

JH-a: Ihonvärinsä tai minkä tahansa vuoksi

Heikelä - Linnanahde: Okei, he saavat tulla ja sitten kun ikäänkun tilanne kotona rauhottunut ni sit pitää lähtee pois

JH-a: Tämä tämän pitää aina olla lähtökohtana

Heikelä - Linnanahde: Joo, he eivät saa tänne tulla opiskelemaan tai tekemään työtä tai mitään

JH-a: Siis onko nyt kyse turvapaikan hakijoista, vai?

Heikelä - Linnanahde: Esimerkiks joo. He eivät saa siis sun ajatus on kuitenki se he eivät saa jäädä tänne tekemään vaikkapa siivoojan työtä?


JH-a: Siis minun mielestäni Suo.. äääh Suomeen on tervetullut tekemään työtä ja opiskelemaan kaikki joilla on jotain järkevää tekemistä täällä, mut tämä ei ole asian laita Länsi-Euroopassa tänäpäivänä jos ajatellaan maahanmuuttajamassoja jotka syrjäytyvät massoina. Et etnisistä jaoista on tullut sosiaalisia jakoja ja näin on käymässä myös Suomessa.Heikelä - Linnanahde: Meillä vieraana Jussi Halla-aho, tunnettu kiistellyistä kirjoituksista internetissä liittyen maahanmuuttopolitiikkaan. Palataan kohta aiheeseen, puhutaam muunmuassa siitä mitäs mitä pitäis tehdä tälle työvoimalle, meiltähän loppuu väki täälä.


Heikelä - Linnanahde: Jussi Halla-aho vieraana. Tutkija ja kunnallisvaaliehdokas. Onko kunnallisvaalityö muuten jo alkanu?

JH-a: No tuota...

Heikelä - Linnanahde: Eiks tämä ole sitä

He!

JH-a: Tämä on varmaan juuri sitä ja

Heikelä - Linnanahde: Onko Itä-Helsinkiin lähdetty jakamaan flaijereita ja muuta vastaavaa

JH-a: Minä en nyt oikein näe mikä mikä erityinen rooli sillä Itä-Helsingillä on tai pitäisi olla, että kyllä minä olen

Heikelä - Linnanahde: Ahaa oliks tää jotenkin

JH-a: Kyllä minä...

Heikelä - Linnanahde: kirosana, mut noi ylipäätään

JH-a: Ei, ei, ei se ei ole kirosana, mutta mä en nää et Itä-Helsingillä pitäisi olla mitään erityistä roolia, tässähän nämä asiat koskettavat ihan kaikkia, minä olen koko Helsigissä ehdokkaana.

Heikelä - Linnanahde: Mut et sä varmaan sitä voi kieltää että Itä-Helsingissä ehkä tällaisille ajatuksille, joissa sanotaan että muslimi ja muu osasto vek Suomesta nin, saa kannatusta.

JH-a: No eduskuntavaaleissa taisin saada kaikkein eniten ääniä Lauttasaaresta

Heikelä - Linnanahde: Okei, sait hyvin ääniä kyllä eduskuntavaalissa se on pakko sanoa 2200 ääntä oisit voinu mennä läpi jo-jossain muussa tilanteessa

JH-a: Niin..

Heikelä - Linnanahde: Mutta ei sitten kuitenkaan. Hei ööh puhuttiin tossa aikasemmin ja mitä näita tekstejä oon tässä silmäillyt, nin, niin puhut tästä islamista ja ja siitä kuinka se on täysimittaisessa sodassa länsimaailmaa vastaan öh puhutaan näist pilakuvista tai paavijupakasta tai oikeastaan mistä vaan...

JH-a: Hmmrh...


Heikelä - Linnanahde: Nin, allekirjoitatko tämän? Tai näin täällä on poimittu sun tekstistä

JH-a: Joo, mä en sano että jokainen maailman muslimi on täysimittaisessa sodassa, mutta poliittinen islam toki on julistanut sodan ihan suorin sanoin länsimaailmaa vastaan.

Heikelä - Linnanahde: Eööh entäs sitten jos jos ajattelee sitä toisin päin sitä asiaa, voisko länsimaalainen öh maailma olla sodassa islamia vastaan? Joka kerta kun islamilaisesta maailmasta uutisoidaan jotain nin ni siellä on aina joku hullu räjäyttäny itsensä jossain bussissa ja jengiä kuolee, näytetään sotilaita, puhutaan aina terroristeista ni niil on aina joku turbaani päässä ja eh sinänsä sen voi ymmärtää että islamisessa is-lamilaisessa maailmassa hermostuttiin tästä täst
pilakuvahommasta koska se kuitenkin eh jos ajattelee islamilaisia, ni se uskonto on niinku niille niin paljon tärkeämpi asia kuin meille esimerkiks täällä Euroopassa nin niinnitota se loukkaa aika syvältä kun siinä vedettiin pommi turbaanista ja mitä.


JH-a: Joo, no tietenkin voidaan kysyä, sitä että ovatko muslimit kenties omalla toiminnallaan antaneet jotain aihetta tällaseen tällasiin stereotypioihin

Heikelä - Linnanahde: Vai olemmeko me manipuloineet muslimit käyttäytymään niinkuin he käyttäytyvät, jos sä ajattelet vaikka tätä Lähi-Itää, nin nin se on hassu asia että sillä alueella mis näitä muslimeja on ni on sitten nää maailman suurimmat öljyvarannot ja ja jatkuvia sotia olleet. Tässä niinku viime vuosikymmeninä

JH-a: Niin, mä e nyt oikeen ymmärrä tuota ajatuksen juoksua että että että

Heikelä - Linnanahde: Siis tarkoitan esimerkiks nyt vaikka Amerikan Yhdysvallat...

JH-a: Niin...

Heikelä - Linnanahde: Eeh on manipuloineet tiettyjä valtioita sotimaan keskenään, sotimaan toisiansa vastaan ja sen jälkeen Amerikkoja vastaan. Ja aseistai niinkun aseistaneet eri valtioita, nostaneet hallitsijoita valtaan. Tämmöstä. Provosointia.

JH-a: Siis Yhdysvallat ovat manipuloineet öljyä tuottavia valtioita sotimaan keskenään ja sen jälkeen Yhdysvaltoja vastaan. Minun mielestäni tuossa nyt ei ollut järjen hiventä.

Heikelä - Linnanahde: No siis oli

Heikelä - Linnanahde: Kokeillaan toista kautta

Heikelä - Linnanahde: Saanks mä sanoo vielä tähän...

Heikelä - Linnanahde: Joo

Heikelä - Linnanahde: Siis ääh allekirjoitatko sen että he tekivät yhteistyötä Irakin presidentin Saddam Husseinin kanssa?

JH-a: Kyllä, kuten suurin osa suurin osa Euroopan maista juu

Heikelä - Linnanahde: Kyllä. Eli Irak ja Iran sotivat keskenään, jonka jälkeen jossain vaiheessa kelkka kääntyi niin, että käännettiin Saddamille selkä ja soidittiin häntä vastaan...

JH-a: Joo-o

Heikelä - Linnanahde: Tätä tarkoitin tällä, mut siis sä et millään tavalla niinku nää että et länsimaiset ööh tahot oisivat provosoineet tätä islam-konfliktia? Et ne hullut rättipäät vaan keksi tän kaiken?

JH-a: Tää on nyt jotenkin niin erinomaisen vaikeasti muotoiltu kysymys että mun täytyy heittää het het het


Heikelä - Linnanahde: Olet liukas kuin saippua, se on pakko sanoa

JH-a: Ei, ei, ei täs

Heikelä - Linnanahde: Myönnätkö sen?

JH-a: Mä yritän ymmärtää mitä multa kysytään ennen kuin mä vastaan siihen

Heikelä - Linnanahde: Ei ku se on ihan hyvä

Heikelä - Linnanahde: Myönnätkö sen että että tämä terrorismin vastainen sota ja se että etsitään milloin ketäkin islaminuskoista jostain luolasta, niin se palvelee kyllä monella tapaa myöskin Yhdysvaltojen intressejä. Oletko valmis myöntämään sen?

JH-a: Terroristien jahtaaminen varmasti palvelee Yhdysvaltain intressiä, varmasti se palvelee myös meidän intressejämme


Heikelä - Linnanahde: Joo, joo se jos sä kattelet sillä kannalla että

heh-heh-heh-eh-eh-heh

Heikelä - Linnanahde: Millä tavalla se palvelee muuten meidän intressejä se on pakko kysyä

Heikelä - Linnanahde: No ettei ne tuu räjäyttää pommia tohon meiän pihalle sitä sä varmaan tarkotit Jussi

JH-a: Ii siis jotain tällasta mä tarkotin joo...

Heikelä - Linnanahde: Mutta siis näätkö tän niinku esimerkiks öljyn kautta tai tällaisten asioiden kautta et Yhdysvalloilla on intressejä sen öljyn suhteen?

JH-a: Totta kai totta kai totta kai taustalla varmasti on öljy ja taloudelliset intressit eihän tätä kukaan kukaan järjissään oleva ihminen kiistä mutta mun mielestä

Heikelä - Linnanahde: Ja tätä varmaan kollega yritti...

JH-a: Joo, mutta

Heikelä - Linnanahde: että olisiko mahdollista että sekään kuva mitä meille länsimaihin annetaan sieltä muslimimaista ei välttämättä ole se ihan koko totuus

JH-a: Joku voisi tarjota vaihtoehtoisia totuuksia se ei nimittäin riitä että haukutaan länsimaissa ääh muslimeista viljeltävää kuvaa yksipuoliseksi ja stereotypisoivaksi jos ei kerrota mikä se mikä se todellinen totuus sitten on et tuota se että minkä takia muslimimaailma on esillä lähinnä negatiivisissa yhteyksissä johtuu varmaan paljolti siitä että noin yhteiskunnallisessa mielessä siellä ei tapahdu paljon mitään muuta kuin kielteisiä asioita.


Heikelä - Linnanahde: No kyllähän sielläkin ihmiset samalla lailla elää hyppii keinuista ja käy koulua ja

JH-a: Kyllä mutta ei täälläkään tehdä uutisia siitä että että Virtanen käy koulussa tai töissä tai keinuu keinussa

Heikelä - Linnanahde: Mmh

JH-a: Ei nää ole uutis uutisasioita varsinkaan ne eivät ole kansainvälisiä uutisia

Heikelä - Linnanahde: Yy kyllä kieltämättä mut saattaa olla että tälläsiä uutisia kuitenkin sitte korostuneesti halutaan esittää

JH-a: Minkä takia? Kenen edun eti kenen etu se on?


Heikelä - Linnanahde: Onhan se vähän sama aria asia siis jos nyt aatellaan näitä muslimiterroristeja niin kuinka suuri osa muslimeista, kaikista maailman muslimeista on terroristeja ni se on joitain promilleja

JH-a: Joo täl ei ole mitään merkitystä. Siis Britanniassa asuu noin miljoona muslimia ja kyselyissä on käynyt ilmi että noin 20 prosenttia heistä tavalla tai toisella kannattaa tai hyväksyy te-terrorismin politiikan työkaluna. Tää kuulostaa kauhean vähältä 20 prosenttia eli kaheksan kymmenestä Britannian muslimista on niin sanotusti maltillisia mut se äh kakskyt

Heikelä - Linnanahde: Mielenkiintoinen tutkimustulos

JH-a: Mut se ka mut se kakskymmentä prosenttia tarkoittaa kuitenki etsiäo Tampereen verran väkeä jotka on joko valmiita räjäyttämään asioita ajaessaan poliittisia tarkoitusperiä tai ainakin hyväksyy sen ja minun mielestäni tää tää on hirveän huolestuttavaa ja ja kaikkien muslimien ei tarvitse olla terroristeja että mu jotta saavutetaan se tilanne että että militantti islam todellisuudessa hallitsee pelolla länsimaista yhteiskuntaa

Heikelä - Linnanahde: Ni no äh ku tässä on vähä sama asia kun kun jos meillä ajetaan nauhaa jostain jostain hullusta rättipäästä joka ääh aikoo räjäyttää kaikki ja ja perustamme siihen islamkuvamme kun että jos lai jossain islamilaisessa maassa ajettais niinku pätkä jostain uusnatsipomosta joka täällä meuhkaa...

JH-a: Örhmh...

Heikelä - Linnanahde: Siis että se on kuitenki äärimmäisen pieni kansanosa mut mä en osaa tähän sun tutkimustulokseen kyllä sanoa juuta eikä jaata kuulostaa aika rajulta rajulta nää prosentit

JH-a: Joo-o, 60 prosenttia Britannian muslimeista samojen kyselyjen mukaan kannattaa shariaa

Heikelä - Linnanahde: Joo

Heikelä - Linnanahde: Okei, täytyy perehtyä tutkimukseen meil rupee täs vähä aika loppuun. Jussi mut jos kiteytetään vielä, niin kunnallisvaaleissa olet ehdolla...

JH-a: Jooh

Heikelä - Linnanahde: Ja olet sitä mieltä että maahan saa edelleen tulla

JH-a: Kyllä

Heikelä - Linnanahde: Mutta...

Heikelä - Linnanahde: Kunhan ei ole muslimi

JH-a: Ei ei ei se ole näinkään kyllä

Heikelä - Linnanahde: Muslimikin saa maahan tulla, mutta heti pois kun kun tavallaan enää tilanne ei vaadi täällä olemista

JH-a: Minun mielestäni Helsingin pitää olla hyvä paikka asua kaiken värisille kaiken uskoisille joilla on jokin järkevä syy asua täällä, kuten kuten opiskelu työnteko näin edelleen. Mutta minun mielestäni Helsinkiä ei pidä ehdoin tahdoin monikulttuuristaa ja proletarisoida ja rakentaa tänne gettovyöhykettä joka on rakentunut kaikkien Euroopan suurkaupunkien ympärille.

Heikelä - Linnanahde: No,itse et asu getossa, sä asut Eirassa joka on Helsingissä tämmönen hyvätuloisten kaupunginosa

JH-a: Kyllä

Heikelä - Linnanahde: Sulla on kolme lasta, saako Halla-ahoille tulla muslimilapsi leikkimään?

JH-a: Tietenkin saa

Heikelä - Linnanahde: Okei. ääh öö aika kiittellä kohta vierailusta viäl sellainen asia on kysyttävä: olet suorittanut siviilipalveluksen

JH-a: Jo-o

Heikelä - Linnanahde: Saanko kysyä miksi?

JH-a: No se totanoin mitenkähän mä sen lyhyesti sanoisin. Mä olen 19-vuotias ja tein tein sen ratkaisun silloin ja ja jälkikäteen se nyt pidän sitä henkilökohtaisesti huonona ratkaisuna että et tota mut sitä ei nyt takasin saa

Heikelä - Linnanahde: Okei ääh haluaisitko nykyään käydä sitte armeijan niin kuin kunnon miehet, vai?

JH-a: No...

Heh-heh-heh-heeh.

Heikelä - Linnanahde: Silä tehdään pojista miehiä!


JH-a: Joo, jos mä olisin saanut sen pari vuotta myöhemmin sen päätöksen tehdä, niin kyllä mä olisin varmaankin sen ratkaissut toisella tavalla.

Heikelä - Linnanahde: Oukki doukki, kerro vielä Jussi, me tehdään kuitenkin valtakunnallista radiolähetystä, nyt puhuttiin vähän Helsingin asiasta mutko onks tää munmielest sunmielestä tää ongelma ihan koskee Suomea

JH-a: Tää on..

Heikelä - Linnanahde: Kaikkia Suomen kaupunkeja

JH-a: Tämä ongelma on mahdollisesti vielä ajankohtaisempi esimerkiksi Turussa

Heikelä - Linnanahde: Vai pitäisikö jostain Suomen kaupungista tehdä getto

JH-a: Ei tietenkään pitäisi

Heikelä - Linnanahde: Semmonen reservaatti

Heh-heh-heh

Heikelä - Linnanahde: Mut öh äh eh eiks olis paljo järkevämpi eeh siirtää siirtää kansasta kaikki ne ee epätoimivat osat vähän niinku 30-luvun Saksassa, niin niin jonkun näköiseen gettoon ja antaa niitten olla siellä?

JH-a: Ei, tota...

Heh-heh-heh

JH-a: Tota jo..

Heikelä - Linnanahde: Anteex kysymys oli hieman provosoiva

JH-a: Jokainen jokainen kansakunta tuottaa kaikenlaista ainesta tietyn prosentin mut tämä ei tarkoita että epätoivottua ainesta pitää tuoda lisää ulkomailta. Minun mielestäni tästä ei niinku seuraa se

Heikelä - Linnanahde: Joo. Se meiän piti jutellakin vielä ennenku mennään uutisiin nii nopeasti tää työvoimapula täst

JH-a: Joo...

Heikelä - Linnanahde: Ollaan puhuttu paljon eli nyt kansa ikääntyy jää eläkkeelle mistä uudet duunarit

Heikelä - Linnanahde: Ei löydy bussikuskeja ei löydy siivoojia

JH-a: Meillä on Suomessa parisataatuhatta työtöntä

Heikelä - Linnanahde: Joo, mut ei kelpaa suomalaiselle ne työt

Heikelä - Linnanahde: Tsiäl on edelleen

JH-a: Tota...

Heikelä - Linnanahde: Onks se kolkyttuhatta kolkytviistuhatta työpaikkaa koko ajan auki

JH-a: Tuota noin...

Heikelä - Linnanahde: Kun ei haluta tehdä

JH-a: O-ongelma on kai lähinnä siinä että tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa, tarvitaan koulutettua työvoimaa, suurin osa työttömistä varmasti on sellasia jotka ei työllisty kerta kaikkiaan tällasessa talousjärjestelmässä, tällasessa maailmassa. Mutta miten sitten voidaan olettaa et kielitaidottomista mo monissa tapauksissa lukutaidottomista, kouluttamattomista maahanmuuttajista

Heikelä - Linnanahde: Heil on usein asenne parempi niin sanottuja paskaduuneja kohtaan suomalaiset ööh...

JH-a: Joo..

Heikelä - Linnanahde: ovat ylimielisiä näit töitä kohtaan

JH-a: Joopa joo, jos nyt ajatellaan taas näitä ongelma ongelmaryhmiä, somali somalialaisia, irakilaisia, iranilaisia, afgaaneja työttömyysprosentti kaikissa tapauksissa yli 50, että minun mielestäni voitas keskittyä siihen että yritettäs työllistää maassa jo olevat maahanmuuttajat ennen kuin ryhdytään haalimaan lisää ainakaan samoista paikoista

Heikelä - Linnanahde: Mut he ovat roskaväkeä ei heitä voi työllistää

JH-a: No tuon sanoi toimittaja, en minä

Heh-heh-heh

Heikelä - Linnanahde: Okei, kokeilin vaan

Heikelä - Linnanahde: Hyvä no mut meiän on pakko lopettaa, tää ois hienoa jatkaa tätä kyllä mutta mut uutiset puskee päälle ööh vaalityö on alkanut Jussi Halla-aho, kiitoksia vierailusta.

Heikelä - Linnanahde: Kiitos

JH-a: Kiitos

No comments: